koormanj

خوش آمدید

koormanj

خوش آمدید

koormanj

پهلوان مرحوم قاسم باغچقی فرزند فرهاد، نوه ملا محمد، نواده حسن و نصبش به کربلایی مقصود یکی از زیر طوایف گرانلوهای باغچق(بوقانلو و شادلو) میرسد. وی در سال 1306 خورشیدی در روستای پهلوان خیز باغچق به دنیا آمد و از همان اوایل جوانی نزدیک به دو دهه در آوردگاه های مختلفی برای باغچق پهلوانی و میدان داری کرد. به جرات می توان گفت وی یکی از بزرگترین پهلوانان تاریخ باغچق بوده است که پهلوانان بزرگ زیادی را در باغچق و بجنورد شکست داده است. از دلاوری ها و کشتی های قاسم پهلوان روایت های زیادی نقل شده است همچنین در چندین کتب نوشته شده توسط نویسندگان خراسانی از وی به عنوان یکی از ده ها پهلوان نامدار باغچق نام برده شده است. وی در سال 1351 خورشیدی در سن 45 سالگی در اثر صاعقه چشم از جهان بست و جامعه پهلوانی باغچق را عزادار کرد. وی دارای دو فرزند پسر و یک فرزند دختر می باشد که فرزندان ذکور قاسم پهلوان ارسلان و قاسم نام دارند که امیدواریم فرزندانشان بتوانند راه پدربزرگ خود را ادامه داده و نام قاسم پهلوان را زنده نگاه دارند. .

تبلیغات
Blog.ir بلاگ، رسانه متخصصین و اهل قلم، استفاده آسان از امکانات وبلاگ نویسی حرفه‌ای، در محیطی نوین، امن و پایدار bayanbox.ir صندوق بیان - تجربه‌ای متفاوت در نشر و نگهداری فایل‌ها، ۳ گیگا بایت فضای پیشرفته رایگان Bayan.ir - بیان، پیشرو در فناوری‌های فضای مجازی ایران

۲ مطلب در تیر ۱۳۹۴ ثبت شده است

معرفی کامل روستای پهلوان خیز باغچق

      موقعیت جغرافیایی و طبیعت

روستای باغچق (باغچیق) در استان خراسان شمالی و ۸ کیلومتری شمال غرب شهرسهتان بجنورد قرار دارد. این روستا روی ارتفاعات «خشکه زو» قرار دارد و دارای طبیعتی کوهستانی و سرسبز همراه با چشمه های فراوان است. از جاذبه های این روستا می توان به طبیعت سرسبز اطراف منطقه « اوج دوش» با سرچشمه همجوار و چشم انداز بسیار زیبای مناطق تندوره، چشمه خان یا علی خان، چشمه ترناب(ترناو)، چشمه سید قاسم، مناطق ییلاقی و قشلاقی سرسبز، چشمه کور و غیره نام برد که این منطقه را به قطعه ای از بهشت خراسان شمالی تبدیل کرده است. از ارزش های گیاهی این مناطق ییلاقی می توان به کاسنی، گون، زیره کوهی، کاکوتی، ساری گل، زردآلوی کوهی، سیب کوهی و غیره اشاره کرد که از منابع غنی گیاهان دارویی به شمار می روند. روستای قدیم باغچق در اثر زلزله در سال 1375 تا حدودی تخریب شد و شهرک روستای باغچق در کنار روستای قدیم تاسیس شد که هم اکنون بیشتر مردم روستا در شهرک ساکن می باشند و تعداد کمی هنوز در روستای قدیم سکونت دارند. امیدواریم با اجرایی شدن طرح هادی روستا، دوباره مردم روستای قدیم را احیا کرده ت خانه ها و آثاری که جنبهی تاریخی دارند بیش از بیش تخریب نشوند.

جمعیت

باغچقی ها علاوه بر روستای باغچق در روستای محمدعلی پهلوان، کلاتهی آروین، ناظرآباد، بربرقلعه و بطور پراکنده در بیشتر کلاته ها و محله های بجنورد سکونت دارند. در سال ۲۰۰۰ میلادی جمعیت باغچق حدود 4 هزار نفر برآورد شده است و در حال حاضر جمعیت باغچقی های ساکن در روستا و سایر روستاهای مذکور و همچنین باغچقیهایی که به بجنورد و سایر شهرهای ایران و حتی خارج از ایران مهاجرت کرده اند، بین 9 تا 10 هزار نفر برآورد شده است و یکی از پرجمعیت ترین روستاهای استان خراسان شمالی می باشد.

زبان و مذهب

اهالی این روستا مسلمان و شیعه ی دوازده امامی بوده و در گذشته به دارالمومنین نیز معروف بوده است. باغچقی ها به علت علاقه و احترام فراوان به دین و اهل بیت نبی مکرم اسلام(ص) دارای بیش از ده حسینیه و مسجد در باغچق، روستاهای اطراف و حتی بجنورد با هیئت امنایی زحمتکش می باشند. اهالی این روستا به زبان کردی کرمانجی تکلم می کنند، اما به مرور زمان، زبان باغچق نیز مانند اکثر کردهای کرمانج شمال خراسان دچار تحریف شده و برخی از واژه های اصیل کردی کرمانجی جای خود را به واژه های فارسی داده اند. باغچقی از معدود روستاهایی است که بسیاری از آداب و رسوم کردی و غذاهای سنتی خود حفظ کرده اند، از جمله: آداب و رسوم ازدواج و جشن های عروسی و حنابندان، رقص های کردی، مراسم شیرینی خوران،برخی از جشن های باستانی ایران، غذاها و خوردنی هایی مانند ٬ قوروتی ٬ شوروه نیسک ٬ سمسمه، قطلمه، گرک، فتیرمسکه و غیره.

ریشه یابی نام باغچق

طبق آخرین تحقیقات میدانی انجام شده، نام باغچق در کردستانات ترکیه و سوریه، آذربایجان و آذربایجان ایران وجود دارد و حتی در حواشی اصفهان و سبزوار روستاهایی با همین نام یا نام های مشابه مانند باغلر، باغلق، باغچه و غیره وجود دارند. بطور کلی اینکه نام یا مفهوم باغچق چیست و منتسب به کدام یک از طوایف سه گانه ی ساکن در این روستا می باشد و یا برگرفته از شکل فیزیکی و یا جغرافیایی خود محل بوده، معلوم نیست و باید بیشتر تحقیق شود. لذاچند نظر در مورد وجه تمسیه باغچق وجود دارد که یکی از آنها این است که نام کامل باغچق در ابتدا « باغانچوخه » بوده است یعنی بوغی ها یا بوغانلوهایی(باغانلو) که چوخه بر تن می کنند که بعدها به مرور زمان به باغچق تغییر شکل داده است. بوغ در زبان ترکی به معنی خفه کردن می باشد.

بافت قومی

طایفه ی گرانلو(بوغانلو)

طایفه ی گرانلو یا همان بوغانلو(بوقانلو یا باغانلو) از آریایی های اصیل ایرانی(مادها) و از کردهای کرمانج می باشند. در واقع طایفه ی گرانلو ازایل بوغانلو، یکی از ایل های اصلی و زیر مجموعه ی ایل بزرگ شادلوی بجنورد می باشد، گری ها اصالتا از منطقه بوزونجرد و چخورسعد آذربایجان، ارمنستان و بعضا قفقاز می باشند. این طایفه در زمان صفویان به شمال خراسان کوچانده شده است. نظریه ی دیگر اینکه گرانلوها از ایل عمارلوی شمال کشور و اصالتا از بارزانی های عراق می باشند که درستی این فرضیه از احتمال کمتری برخوردار است و در مقابل با این نظریه دلایل اینکه بوقانلویی ها با شادلوها قرابت فامیلی و خونی داشته اند را می توان اینگونه بیان داشت: نزدیکی محدوده ی سکونت بوقی ها به دارالحکومه در منطقه ی آباد و خوش آب و هوای شمال غربی بجنورد(روستاهای کلاب، بسرکانلو، لنگر، باغچق، علی آباد، باقرخان 1 و 2 و 3، جمی و عبدل آباد و غیره بصورت متوالی) که سد دفاعی قدرتمندی را در مقابل مهاجمان به دارالحکومه تشکیل می دادند، دومین دلیل محل تولد و زندگی سردار مفخم که در روستای علی آباد بجنورد بوده است، دلیل بعدی تعدد همسران بوقانلویی خانان شادلو از جمله سردار مفخم و سردار معزز، همچنین برخی از رجال دارالحکومه و ایلخانان از بوقی ها بوده اند که از آنها برخی اسناد خطی نیز بجا مانده است.
در مورد بزرگان و اجداد طایفه ی گرانلو اختلاف نظر وجود دارد که برخی این بزرگان را سه و برخی چهار برادر می دانند. با اطلاعات میدانی بدست آمده از بزرگان و ریش سفیدان، زیر طوایف گرانلو شامل: اولاد یا باوی کربلایی احمد، اولاد محمد قلی(مادقلی) و اولاد صادق که بر سر نام برادر چهارم گرانلوها تا حدودی اختلاف نظر وجود دارد که برخی وی را اصل خان، برخی علی خان و برخی هم غلامحسین می دانند. در هر حال فرزندان برادر چهارم گرانلوها شامل: اولاد حسین خان (دارای دو فرزند یا دو دسته به نام های علی خان بگ و رحیم خان)، اولاد کربلایی مقصود (دارای چهار دسته به نام های شرفخان، حسن، غلامحسین و کربلایی شایداغ)، اولاد ولی خان (فرزندی به نام اصل خان) و از آلا خان نیز فرزندی متولد نشد. همچنین اولاد خداداد اصالتا از روستای عبدل آباد بجنورد و اولاد اسد یا اسدی اصالتا از روستای لنگر بجنورد از گرانلوها ازدواج کرده و در باغچق ساکن شده اند. ناگفته نماند اولاد خداداد و اسدی در هر صورت بوغانلویی بوده و از نظر خونی نیز باغچقی می باشند.
آخرین ایلبگی یا رهبر مقتدر طایفه ی گرانلو که دارای عنوان نظامی بگ(بیک یا بیگ هم گفته می شود.) بوده است. سردار علی خان بگ باغچقی بوغانلو فرزند ارشد حسین خان بوده است. سردار علی خان بگ که بیست سال از سرداران علیخان بگ و لطیف بگ زاخوری جوانتر بوده است٬ به خاطر قدرت و نفوذ و هم خونی که با شادلو ها داشت از رجال دارالحکومه بوده و به عنوان آخرین ایلخان و رهبر ایل بوغانلو(شامل بیش از ۸ روستا)نیز منتصب شد و در اواخر حکومت یارمحمد خان ایلخانی سهام الدوله(سردار مفخم) و در دوران حکومت عزیزالله خان(سردار معزز) در اوج اقتدار خود بوده و از ثروتمندترین و قدرتمندترین ایلخانین بجنورد بود که در بسیاری از جنگ ها در مقابله با ترکمنان و بیگانگان متجاوز به خراسان، به عنوان بگ حضور داشته و فرماندهی بخشی از قوا را بر عهده داشته است. از طایفه ی گرانلو بزرگ مردان دلاور دیگری نیز در این جنگ ها حضور داشته اند، از جمله سرداران حسین خان بگ و امان الله بگ فرزندان سردار علی خان بگ و همچنین خداداد، شرفخان، علی مرگان و غیره را می توان نام برد. براساس اطلاعات میدانی جمع آوری شده یکی از همسران سردار علی خان بگ بوقانلو به نام شهربانو خواهر سردار علی خان بگ زاخورانلو بوده است که از وی چهار فرزند دختر و حسین خان بگ فرزند ارشد علیخان بگ بوقانلو متولد شد و دو فرزند پسر دیگر سردار علیخان بگ یعنی امان الله بگ و کربلایی فرج الله بگ از مادری عبدل آبادی بنام خیرنسا(خواهر حاج اسماعیل خان بوقانلو) متولد شده اند. سردار علی خان بگ به علت زخمی شدن در یکی از جنگ ها چند سال بعد از آن در روستای عبدل آباد بجنورد بر اثر همان زخم دار فانی را وداع گفت و در محل امامزاده سلطان محمد رضا واقع در روستای لنگر بجنورد در کنار دیگر سرداران شادلو به خاک سپرده شد. طبق گفته ی بزرگان سنگ قبور این سرداران به احتمال فراوان در میراث فرهنگی بجنورد نگهداری می شود. از بزرگان روایت است که سردار علی خان بگ بوغانلو در عین جوانی بارها برای کمک به سردار عیوض خان جلالی از سردار مفخم، ایلخانی سهام الدوله شادلو تقاضای نیرو کرده بود که مورد موافقت سردار قرار نگرفت. روایت های دیگری نیز نقل شده است که سردار حسین خان بگ و سردار امان الله بگ فرزندان سردار علی خان بگ بوغانلو در دو تا از جنگ ها حامل جنازه های سردار قلیچ بگ فرزند سردار علی خان بگ زاخورانلو و سردار علی بگ فرزند سردار لطیف بگ زاخورانلو بوده اند.

طایفه ی شاقانلو(شاق)

طایفه ی شاقانلو یا شاق نیز از آریایی های اصیل ایرانی(مادها) و از کردهای کرمانج می باشند. ریشه و اصالت طایفه ی شاق از منطقه ارزروم کردستان ترکیه می باشد. این طایفه نیز در زمان صفویان به خراسان کوچانده شده است. بنا بر نظریه ای شاق ها از ایل شکاکی می باشند ولی چون غیر از روستای باغچق در هیچ یک از روستاهای بجنورد و خراسان هیچ نامی از شاق یا شکاک نیست این نطریه ضعیف است. احتمال دیگر اینکه شاق ها از چشمه ی شاهقلی آشخانه می باشند که طایفه ای نیز به همین نام وجود دارد. ضمنا طبق گفته ی بزرگان شاقی، آن ها و گرانلو ها با هم برادر بوده و از ایل بوغانلو و شادلو می باشند که بررسی ریشه ی دقیق تر شاق ها در دست تحقیق است. در هر حال شاق ها یکی از طوایف زیر مجموعه ی ایل بزرگ شادلوی بجنورد می باشند. بر سر نام و تعداد بزرگان و اجداد طایفه ی شاق نیز اختلافات زیادی وجود دارد که هنوز در دست تحقیق است. ولی با اطلاعات موجود سه برادر به نامهای حسن، رستم و رمضان تشکیل دهنده ی طایفه ی شاق می باشند که سه زیر طایفه یا باو شاق را تشکیل می دهند. و نام پدر این سه برادر، فتحعلی می باشد و سایر زیر طوایف شاقی ها از روستاهای اطراف مهاجرت کرده و در باغچق ساکن شده اند.
آخرین ایلبگی مقتدر این طایفه که او نیز در جنگ با ترکمنان و بیگانگان متجاوز به خراسان حضور داشته است، فتحعلی(بگ) بوده است و همچنین اسماعیل خان فرزند رستم و نوه ی فتحعلی نیز از آخرین خوانین ثروتمند و نامدار باغچق از این طایفه بوده است.

طایفه ی زاخورانلو(زعفرانلو)

طایفه ی زاخورانلو یا همان زعفرانلو نیزاز آریایی های اصیل ایرانی(مادها) و از کردهای کرمانج می باشند و در واقع ریشه و اصالت این طایفه از شهر زاخوی کردستان عراق می باشد. زاخو به کردی کرمانجیZaxo نوشته می شود و یکی از شهرهای کردستان عراق واقع در استان دهوک است.شهر زاخو در نزدیکی مرز ترکیه قرار گرفته و از قدیم به عنوان ایستگاه بازرسی مرزی عمل می‌کرده‌است. جمعیت آن حدود ۳۵٬۰۰۰ نفر است و رودخانه خابور از میان آن می‌گذرد. دیدنی‌ترین اثر تاریخی زاخو پلی سنگی به نام پل دلال است که از تخته‌ سنگ‌های بزرگ ساخته شده‌است. این طایفه اصالتا از ایلات قهرمانلو(گولانلو) و کیکانلو(بیچرانلو) زیر مجموعه ی ایل بزرگ زعفرانلوی قوچان می باشد و به دلیل اینکه زاخوری ها از قوچان(مرکز حکومت زعفرانلوها) مهاجرت کرده و به باغچق آمده و ساکن شدند طوایف شاقی و گری های باغچق آن ها را زاخورانلو و یا همان زعفرانلو می نامیدند. زاخوری ها حدود ۱۵۰ سال پیش و بعد از طوایف گرانلو و شاق به باغچق آمده و ساکن شدند.
طبق اطلاعات موجود بزرگان طایفه ی زاخورانلو سه برادر به نام های شعبان، عزیزخان(مقطوع النسل) و محمدعلی می باشند که اولاد الله وردی و اولاد ابراهیم(فرزندان شعبان) و اولاد محمدعلی سه زیرطایفه ی زاخورانلو را تشکیل می دهند.
ایلبگی این طایفه الله وردی خان بوده است و بعد از وی فرزندانش به نام های میرزا علی خان بگ باغچقی زاخورانلو و سردار لطیف بگ باغچقی زاخورانلو آخرین ایل بگان و رهبران مقتدر این طایفه بوده اند. همانطور که گفته شد زاخوری ها بعد از گری ها و شاقی ها به باغچق مهاجرت کردند و با بوقی ها وصلت نمودند و بعد از گذر زمان زیر مجموعه ی ایل بوقانلو و شادلو شدند. بطوری که بر روی سنگ نوشته ی قبور سرداران زاخوری، آنها از طایفه ی بوقانلو معرفی شده اند و همچنین در برحه ای از زمان از بزرگان بوقانلو و از رجال دارالحکومه نیز بوده اند. علی خان زاخوری که میرزا و کاتب دارالحکومه بوده است٬به همراه فرزندانش سرداران قلیچ بگ، الله وردی بگ و فرج الله بگ و همچنین سردار لطیف بگ از رجال نظامی دارالحکومه ٬ به همراه فرزندان خود سرداران غلامحسین بگ و علی بگ و اسدالله بگ و همچنین دیگر زاخوری های دلاور از جمله امیرخان در اکثر جنگ ها در مقابله با ترکمنان و بیگانگان متجاوز به خراسان حضور داشته اند. این بزرگ مردان زاخوری که در زمان حکومت یارمحمد خان ایلخانی سهام الدوله(سردار مفخم) در اوج اقتدار خود بوده اند، برای دفاع از کیان خراسان و ایران از جان خود گذشتند و اکثر آنها از جمله سردار علی بگ، سردار قلیچ بگ و امیرخان کشته شدند تا خراسان در آغوش ایران ماندگار شود. اکثر این بزرگان نیز در امام زاده سلطان محمدرضا واقع در روستای لنگر بجنورد در کنار دیگر سرداران شادلو به خاک سپرده شده اند. طبق گفته ی بزرگان زاخوری از جمله مرحوم ملا بهادرخان باغچقی، سنگ قبور این عزیزان نیز جهت نگهداری به میراث فرهنگی بجنورد انتقال یافته است.

آثار تاریخی باغچق

روستای باغچق دارای قدمت تاریخی بالای دویست سال بوده و از جمله روستاهای تاریخی بجنورد محسوب 
میشود. درمرکز روستا و در میان خانه ها دو برج چهار گوش جلب نظر می کنند. این برج ها ازخشت و گل ساخته شده و اندازه ی هرضلع آنها ۵/۵ متر و ارتفاع آن بیش از ۶ متر و ضخامت دیوارها۸۰ سانتیمر می باشد. برج ها سه طبقه بوده ودربدنه آنها روزنه هایی سه گوش و مستطیل شکل برای تیراندازی ودفاع ساخته شده است . این روزنه ها به شکل مایل تعبیه گردیده بطوری که مدافعان داخل برج ها از تیرهای مهاجمان مصون بمانند. از روزنه های دید بالای برج می توان به مهاجمانی که خودرابه پای برج رسانده شلیک کرد. حدودا بیش از 150 سال پیش دردوره قاجار، باغچق دارای پنج برج بوده که اکنون سه برج آن باقی مانده است . از دیگر آثار تاریخی باغچق می توان به مسجد جامع و مسجد ییلاقی قدیمی که دارای قدمتی بیش از صد سال می باشند، اشاره کرد.

سهم باغچق در انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی

این روستا طبق آخرین اطلاعات تعداد 23 شهید سرافراز، 36 جانباز، 9 آزاده و ده ها رزمنده و ایثارگر را در جنگ تحمیلی عراق به ایران، تقدیم ملت ایران نموده است. که اسامی آنها در ادامه ی مقاله خواهد آمد. ناگفته نماند روستای باغچق از نظر تعداد شهدا در استان رتبه ی دوم و از نظر تعداد شهدا، رزمندگان، جانبازان، آزادگان و ایثارگران دفاع مقدس در استان رتبه ی اول و در کشور نیز حرف هایی برای گفتن دارد.

پایگاه های بسیج باغچق

پایگاه بسیج برادران به نام پایگاه شهدای روستای باغچق در سال 90 افتتاح شده و هم اکنون با بیش از 200 عضو به فعالیت خود ادامه می دهد. در ابتدا سرهنگ حیدرعلی پورزاهد فرزند شهید مرادعلی فرماندهی پایگاه بسیج شهدای باغچق را عهده دار بوده و پس از آن آقای محمود باغچقی فرزند ججو و از ابتدای سال 1393 آقای علی اصغر علوی فرد فرزند زوارعلی فرماندهی پایگاه بسیج برادران باغچق را عهده دار شده است. همچنین پایگاه بسیج خواهران محدثه باغچق نیز در اوخر سال 91 افتتاح و هم اکنون با داشتن بیش از 100 عضو به فعالیت خود ادامه می دهند. خانم زهرا شجاعی پور فرزند سلطانرضا، عضو شورای اسلامی روستای باغچق فرماندهی پایگاه را بر عهده دارد که از دیگر بانوان مسئول در بسیج خواهران محدثه ی باغچق می توان از معصومه باغچقی فرزند ججو، لیلا باغچقی فرزند شهید نقدعلی و پروانه طاهر نیا فزرند حاج سلطانقلی نام برد. ناگفته نماند کانون فرهنگی قمر بنی هاشم روستای باغچق به همت و مدیریت علی اصغر علوی فرد نیز در بهمن ماه سال 92 افتتاح و در دی ماه سال 93 راه اندازی شده است.

پیشه ی مردم باغچق و جوانان روستا

شغل اصلی مردم روستا در گذشته بر مبنای دامپروری و کشاورزی استوار بوده است اما امروزه علاوه بر آن، اکثر باغچقی ها خصوصا جوانان با اخذ مدارک تحصیلی، در دانشگاه ها، مدارس، ادارت دولتی و خصوصی بجنورد و سایر شهرهای استان و کشور مشغول کارو تدریس می باشند و برخی هم دارای پست های مهم در شهرستان و استان می باشند که در ادامه معرفی خواهند شد. همچنین هنر نواختن سازهای اصیل کردی مانند قشمه و دوتار و غیره و بخشی گری در برخی از جوانان این روستا به حرفه و شغل آنها مبدل شده است.

طبق اطلاعات جمع آوری شده که همچنان در دست تکمیل می باشد، روستای باغچق صدها فارغ التحصیل و دانشجو در تمامی مقاطع دانشگاهی در رشته های متنوع از جمله مهندسی، پزشکی، علوم انسانی و غیره دارا می باشد که در بین آن ها برخی مخترع، نخبه، مولف ، معلم، استادان و مدیران دانشگاه و روسای ادارات می باشند که از این حیث نیز یکی از پرافتخارترین روستاهای استان خراسان شمالی محسوب می شود. از نظر هنری نیز باغچق بزرگان بی شماری را در اکثر زمینه های هنری به جامعه تحویل داده است. همچنین از حیث ورزشی این روستا در رونق کشتی کردی با چوخه جوانان بسیاری تربیت نموده ویکی از مهدهای کشتی کردی با چوخه استان محسوب می گردد و در حال حاضر نیز به جهت قرابت کشتی کردی باچوخه و جودو نفراتی در تیم ملی جودو و کوراش کشور در رده های سنی مختلفی دارد و در سایر رشته های ورزشی نیز در سطوح مختلف استانی، ملی و جهانی قهرمانان زیادی را تقدیم خراسان شمالی و ایران کرده است.



گزیده ای از مفاخر، مشاهیر و افراد موفق روستای باغچق

شهدای سرافراز باغچق

1- روحانی شهید نقدعلی باغچقی

2- پاسدار شهید علی اکبر باغچقی

3- آزاده شهید حسنعلی بهزادنیا

4- رزمنده شهید حاج رجبعلی باغچقی

5- رزمنده شهید قهرمان باغچقی

6- رزمنده شهید مراد علی باغچقی

7- شهید سلطان رضا باغچقی

8- شهید نریمان حمیدی زاده

9- شهید جهانگیر باغچقی

10- شهید حسن باغچقی

11- شهید حسن صالحی

12- شهید حسین قلی باغچقی

13- شهید صفرعلی باغچقی

14- شهید عقیل حمیدی پور

15- شهید غلامرضا باغچقی

16- شهید احیاء محمد باغچقی

17- شهید برزو باغچقی

18- شهید علی اصغر باغچقی(مهاجرت به علی آباد کتول در سنین کودکی، جوانترین شهید استان مازندران)

19- شهید مسلم باغچقی- جاویدالاثر

20- شهید دولت باغچقی- جاویدالاثر

21- شهید جهانگیر باغچقی- جاویدالاثر

22- شهید مرتضی باغچقی- جاویدالاثر

23- شهید مصر باغچقی- جاویدالاثر



جانبازان سربلند باغچق

1- پهلوان مرحوم حاج صفرعلی دلیریان فرزند سعادتقلی

2- بهروز مرادپور، نماینده هیئت جانبازان استان خراسان شمالی

3- بهروز معادی نسب فرزند عبدالحسین، عضو اسبق شورای اسلامی بخش مرکزی بجنورد

4- مهندس مجید طاهری نسب فرزند طاهر

5- کربلایی مرتضی باغچقی فرزند یوسف

6- فرج الله باغچقی فرزند بیک محمد

7- ارسلان امانی فرزند حاج اسدالله

8- چراغعلی باغچقی فرزند حاج غلامعلی

9- افشار باغچقی فرزند ملاعلیرضا

10- حیدر باغچقی فرزند ملا علیرضا

11- عباسقلی باغچقی فرزند جعفرقلی

12- دکتر مجید مصباح فرزند قهرمان، دارای مدرک دکترای افتخاری و رییس شورای دانش آموزی استان خراسان شمالی

13- دردی باغچقی فرزند مصرخان

14- حاج کریم همت افزا

15- حاج رضا همت افزا فرزند حاج کریم

16- کربلایی بهروز پویافرد

لیست در دست تکمیل



آزادگان سربلند باغچق

1- سرهنگ پاسدار سعادت جلال دوست فرزند حاج علی مردان، مدیر کل اسبق بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس خراسان شمالی

2- عطاءخان باغچقی فرزند حسن

3- نادر علی آبادی

4- ببر خان باغچقی فرزند بهادر

لیست در دست تکمیل



برخی از ده ها پهلوان نامی نسل های گذشته ی باغچق

پهلوان مرحوم عزیز الله امانی فرزند امان الله، انتخاب شده جهت مسابقات پهلوانی کشوری به همراه پهلوان براتعلی درسوفیانی در اوایل دهه ی چهل خورشیدی(طبق گفته ی چند تن از بزرگان روستا و فرزندان وی)

پهلوان مرحوم قاسم باغچقی فرزند فرهاد، از پهلوانان نامدار باغچق

پهلوان مرحوم شهباز باغچقی فرزند پهلوان عباسقلی

پهلوان جانباز مرحوم حاج صفرعلی دلیریان فرزند سعادتقلی، پیشکسوت کشتی کردی باچوخه ی استان خراسان بزرگ که چندین قهرمانی متعدد در گودهای بجنورد و خراسان داشته است. در 11 مهرماه 1393 نیز جام مسابقات کشتی کردی باچوخه ی بجنورد با نام جام برادران پهلوان مرحوم صفر و قنبر دلیریان برگزار شد.

پهلوان حاج محمدعلی باغچقی فرزند علی اکبر، موسس کلاته ی محمدعلی پهلوان بجنورد

پهلوان مرحوم عباسقلی باغچقی(عباسقلی گرو) فرزند حسنقلی

پهلوان مرحوم فرهاد باغچقی فرزند عزیزخان

پهلوان مرحوم قنبرعلی باغچقی فرزند سعادتقلی

پهلوان مرحوم ملا سلطانرضا باغچقی فرزند کربلایی قلی

پهلوان مرحوم قربان باغچقی فرزند حاج محمد

پهلوان مرحوم علیداد باغچقی فرزند علیخان

پهلوان مرحوم لاچین باغچقی فرزند پهلوان عباسقلی

پهلوان مرحوم براتعلی امانی فرزند امان الله

پهلوان مرحوم حبیب الله امانی فرزند امان الله

پهلوان حاج مقصود باغچقی فرزند ملا علی جعفر

پهلوان مرحوم مصرخان باغچقی فرزند حسن

پهلوان مرحوم رستم باغچقی فرزند حسن

پهلوان مرحوم غلامحسین باغچقی فرزند غلامحسن

پهلوان مرحوم حاج شرفخان محبی راد فرزند قربان

پهلوان مرحوم حاج عیسی خان دلیریان فرزند قربان

پهلوان حاج ابراهیم خان دلیریان فرزند قربان

پهلوان قنبرعلی مرادپور فرزند کربلایی عباس

پهلوان حسینقلی باغچقی فرزند عباس

پهلوان مرحوم کربلایی عباس مرادپور فرزند مراد

پهلوان مرحوم ولی باغچقی فرزند پهلوان عباسقلی

پهلوان مرحوم علی باغچقی فرزند ولی

پهلوان مرحوم نیازعلی باغچقی فرزند سعادتقلی

پهلوان مرحوم علیخان باغچقی فرزند حسین خان

پهلوان مرحوم نیازعلی باغچقی فرزند موسی، نامی در روستای عبدل آباد بجنورد

لیست در دست تکمیل



برخی از پهلوانان نامی و پیشکسوت نسل گذشته ی باغچق

1- پهلوان امید پارساپور فرزند رضاخان ، قهرمان چوخه و جودوی استان و کشور ، پیشکسوت و داور درجه یک بین المللی ورزش های سنتی(کشتی باچوخه)

2- پهلوان یدالله باغچقی فرزند پهلوان حاج مقصود، پیشکسوت و داور کشتی چوخه در استان

3- پهلوان رمضان باغچقی فرزند لاچین، عنواندار کشتی آزاد خراسان بزرگ، پیشکسوت و داور کشتی چوخه در استان

4- پهلوان مرحوم محمد دلیریان فرزند پهلوان مرحوم حاج عیسی خان، قهرمان و پهلوان با اخلاق چوخه و کشتی آزاد خراسان بزرگ و کشور

5-پهلوان مرحوم یعقوب باغچقی فرزند پهلوان حاج مقصود، عنواندار در کشتی باچوخه ی بجنورد

6- پهلوان حسین خان باغچقی فرزند کربلایی محمد خان، عنواندار در کشتی چوخه ی بجنورد

7- پهلوان داوود غفاری نسب فرزند؟، قهرمان اسبق جودوی استان و سوم کشور

8- پهلوان ابراهیم باغچقی فرزند محمدرضا، قهرمان چوخه و جودوی کشور

9- پهلوان علی باغچقی، مربی تیم ملی جودوی نیروهای مسلح

10- پهلوان ابراهیم باغچقی فرزند محمدرضا

قهرمان چوخه و کشتی آزاد استان، کشور و مسابقات بین المللی.

11- پهلوان روح الله پارساپور فرزند حاج شکرالله

قهرمان جودوی استان و قهرمان دانشجویان کشور و عضو اسبق تیم ملی جودوی دانشجویان، نایب قهرمان کوراش پیشکسوتان کشور در سال 93

12- پهلوان صدقعلی باغچقی، پیشکسوت کشتی باچوخه ی بجنورد

لیست در دست تکمیل



برخی از پهلوانان امروزی باغچق

جهان پهلوان مصطفی دلیریان فرزند پهلوان حاج ابراهیم خان، قهرمان چوخه، جودو و کوراش استان ،کشور، آسیا و جهان در تمام رده های سنی و عضو تیم ملی کوراش بزرگسالان ایران و مرد سال کوراش جهان در سال ۲۰۰۹. شهروند برگزیده ی بجنورد در دو دوره ی اول و دوم جشنواره

پهلوان مجتبی باغچقی فرزند حاج احیا محمد، قهرمان چوخه، کوراش و جودوی استان، کشور و تورنومنت های بین المللی و سوم کوراش جوانان جهان و عضو تیم ملی کوراش بزرگسالان ایران

پهلوان مهدی باغچقی فرزند صدقعلی، قهرمان چوخه، کوراش و جودوی استان، کشور و تورنومنت های بین المللی و عنواندار در جودوی ارتش های آسیا و جهان

پهلوان محمد نیکونژاد فرزند قهرمان، قهرمان کوراش، کشتی پهلوانی، کشتی آزاد، لوچو، چوخه و جودوی استان، کشور و مسابقات بین المللی کوراش

پهلوان رضا پارساپور فرزند پهلوان امید، قهرمان خوش آتیه ی جودوی نونهالان و نوجوانان استان، کشور و نایب قهرمان آسیا و عضو تیم ملی جودوی نونهالان و نوجوانان ایران

پهلوان محسن دلیریان فرزند پهلوان مرحوم حاج عیسی خان، قهرمان جودو، کوراش و چوخه استان و کشور و مسابقات بین المللی کوراش و عضو تیم ملی کوراش بزرگسالان ایران

پهلوان مهدی دلیریان فرزند پهلوان مرحوم حاج صفرعلی، قهرمان جودوی جوانان استان و نایب قهرمان کشور و عضو تیم ملی جودوی جوانان و بزرگسالان ایران

پهلوان قاسم باغچقی فرزند قجر، قهرمان جودوی نونهالان استان و جام پهلوانک های استان و قهرمان جودوی نوجوانان کشور و عضو تیم ملی نوجوانان ایران

پهلوان سعید باغچقی فرزند؟، قهرمان جودو و کوراش استان و سوم کوراش کشور

پهلوان داریوش باغچقی فرزند عطا، قهرمان جودوی جوانان استان و سوم کشور و عضو تیم ملی کوراش جوانان کشور

پهلوان رضا امانی فرزند هوشنگ، قهرمان جودوی جوانان استان و سوم کشور

پهلوان علیرضا باغچقی فرزند احیا محمد، قهرمان جودوی جوانان استان و سوم کشور

پهلوان اشکان ظهیرنژاد فرزند فرخان، قهرمان جودو و کوراش جوانان و بزرگسالان استان و سوم جودو و کوراش کشور

پهلوان غدیر دلیریان فرزند پهلوان حاج ابراهیم خان، قهرمان چوخه و جودوی استان و عنواندار در کشور

پهلوان روح الله پارساپور فرزند حاج شکرالله، چندین عنوان قهرمانی جودوی جوانان و دانشجویان استان و کشور و عضو اسبق تیم ملی جودوی جوانان و دانشجویان کشور و نایب قهرمان پیشکسوتان کشور در سال 93

پهلوان حمید پارسا پور فرزند حاج شکرالله، قهرمان جودوی جوانان استان و کشور

پهلوان سلمان علوی فرد فرزند دردی، قهرمان جودوی استان و قهرمان جودوی دانشجویان و نایب قهرمان جودوی بزرگسالان کشور و عضو اسبق تیم ملی جودوی دانشجویان ایران

پهلوان قنبر باغچیقی فرزند؟، قهرمان جودو و چوخه استان و کشور

پهلوان امیر باغچقی فرزند؟، قهرمان کشتی آزاد نونهالان استان و پنجم کشور

لیست در دست تکمیل



و ده ها پهلوان و پهلوانک دیگر در سطوح استان و شهرستان

پهلوان محسن باغچقی فرزند حاج ابوالفضل، نایب قهرمان جودوی جام کارگران اصفهان

پهلوان علی باغچقی فرزند؟، قهرمان جودوی نونهالان استان

پهلوان عماد باغچقی فرزند؟، قهرمان کشتی آزاد دانش آموزان استان

پهلوان حسن باغچقی فرزند؟، قهرمان کشتی آزاد دانش آموزان استان و جودوی نونهالان استان

پهلوان مهدی باغچقی فرزند؟، قهرمان کشتی آزاد دانش آموزان استان

پهلوان امین باغچقی فرزند؟، قهرمان جام پهلوانک های استان

پهلوان منصور باغچقی فرزند؟، قهرمان جام پهلوانک های استان

پهلوان بهنام باغچقی فرزند؟،

پهلوان مصطفی باغچقی فرزند؟،

لیست در دست تکمیل



برخی از اساتید و قهرمانان رزمی و سایر رشته های ورزشی باغچق

استاد رحیم حمیدی نسب فرزند کربلایی ملا ججو، استاد با اخلاق ووشو و بنیانگذار سبک های تایچی چوان، نان چوان و چانگ چوان در خراسان بزرگ

استاد عظیم حمیدی نسب فرزند کربلایی ملا ججو، استاد و قهرمان کشور، آسیا، اروپا و جهان و سرپرست کمیتهی ورزش های رزمی استان

استاد حسین شجاعی زاده فرزند؟، رئیس و بنیان گذار سبک بین المللی رزمی فایت رنجر

استاد برات باغچقی فرزند قهرمان، استاد، مربی تیم کنگفوی بزرگسالان استان و قهرمان کنگفوی ایران، آسیا و جهان

استاد نقی هجرتی فرزند حاج رحیم، رئیس هیئت شطرنج استان

استاد حاج رضا همت افزا فرزند حاج کریم، استاد و رئیس هیئت کنگفوی خراسان شمالی

استاد فرج الله باغچقی فرزند کربلایی فیروز، قهرمان سنگین وزن خراسان بزرگ و کشور در دهه ی 80، عضو اسبق تیم ملی کیک بوکسینگ ایران، عضو هیئت رزمی استان و داور درجه ی یک بین المللی ورزش های رزمی

استاد افشین حمیدی نسب فرزند استاد عظیم، قهرمان کیک بوکسینگ استان، کشور و مسابقات بین المللی، عضو تیم ملی کیک بوکسینگ ایران و عضو هیئت رزمی استان

استاد عباس باغچقی فرزند کربلایی فیروز، قهرمان کیک بوکسینگ خراسان بزرگ و کشور و عضو اسبق تیم ملی کیک بوکسینگ ایران، دبیر هیئت رزمی استان و داور درجه ی یک بین المللی ورزش های رزمی

استاد امین پاکنهاد استاد کنگفو

استاد حمید همت افزا استاد کنگفو

استاد شکرالله باغچقی فرزند؟، استاد و مربی تیم کنگفوی نونهالان استان

استاد مصطفی باغچقی فرزند؟، استاد و مربی تیم کنگفوی جوانان استان

آرش باغچقی فرزند؟، قهرمان موی تای استان و سوم کشور و عضو تیم ملی موی تای ایران

علی باغچقی فرزند؟، قهرمان تکواندوی استان و کشور

وحید باغچقی فرزند؟، قهرمان کاراته ی استان و کشور

حسین میثمی فرزند بشیر ، قهرمان سوارکاری استان

الیاس باغچقی فرزند دردی ، قهرمان سوارکاری استان

رضا زعفرانی فرزند؟، قهرمان و رییس اسبق هیئت دوچرخه سواری استان

علی باغچقی فرزند فرج الله، چندین قهرمانی استان در رشته فول کیک بوکسینک در رده سنی نونهالان

محمدمهدی هجرتی فرزند نقی، چندین قهرمانی و نایب قهرمانی شطرنج استان در تمامی رده های سنی و از بهترین های شطرنج زیر 14 سال کشور

علی کیهان پور فرزند دردی، مقام سوم پاورلیفتینگ(لیفت) خراسان شمالی

لیست در دست تکمیل



فوتبالیستان موفق باغچق

در این قسمت برخی از فوتبالیستان باغچقی که در تیم های لیگ بجنورد و استان توپ می زنند را معرفی می نمائیم. باغچق در این رشته ی ورزشی نیز استعدادهای زیادی را دارا می باشد. تیم فوتبال شهدای باغچق در سال های 90 ، 91 و 92 در سه سال پیاپی قهرمان جام نوروز بجنورد شده و همچنین تیم فوتسال دهیاری باغچق نیز تاکنون در 3 سال پیاپی در سال های 91 ، 92 و 93 قهرمان جام دهیاری های بجنورد شده است. برخی از این فوتبالیستان موفق را با هم مرور می کنیم:

ولی باغچقی فرزند دردی، بازیکن و مربی فعال و زحمتکش باغچق

وحید کیهان پور فرزند دردی، فوتبالیست حرفه ای در لیگ کشوری و عضو تیم جوانان پدیده ی مشهد

صادق باغچقی فرزند نظرعلی

حسین نیکو نسب فرزند کربلایی غلامحسین

مجتبی باغچقی فرزند جوانعلی

وحید نصیرنیا فرزند کربلایی مرتضی

احسان نصیرنیا فرزند کربلایی مرتضی

آرش باغچقی فرزند بدرخان

فریاد باغچقی فرزند کربلایی کوهندل

حسن باغچقی فرزند کربلایی ججو

مهدی علوی فرد فرزند کربلایی یحیی، بازی در لیگ کشوری نونهالان و نوجوانان

لیست در دست تکمیل



برخی از بانوان و شیرزنان قهرمان باغچق

سرکار خانم عصمت باغچقی فرزند جهانشیر ، مربی اسبق تیم ملی قایقرانی بانوان ایران، قایق اژدها

سرکار خانم تکتم پاکمنش ، مربی تیم قایقرانی بانوان استان

سرکار خانم مهتاب باغچقی ، قهرمان جودوی استان و سوم کشور

سرکار خانم پروین باغچقی ، قهرمان مسابقات تیر اندازی استان

سرکار خانم مرضیه باغچقی ، مربی تیم ووشوی دختران استان

سرکار خانم معصومه باغچقی ، قهرمان مسابقات دو و میدانی استان

سرکار خانم گلی باغچقی، قهرمان جودوی استان جام رمضان 94

سرکار خانم الهه باغچقی، قهرمان جودوی استان جام رمضان 94

سرکار خانم زهرا باغچقی، نایب قهرمان جودوی استان جام رمضان 94

سرکار خانم ملیحه باغچقی، نایب قهرمان جودوی استان جام رمضان 94

سرکار خانم فاطمه زعفرانی، سوم جودوی استان جام رمضان 94

سرکار خانم مبینا دلیریان، سوم جودوی استان جام رمضان 94

سرکار خانم الهام باغچقی، سوم جودوی استان جام رمضان 94

سرکار خانم فرشته باغچقی فرزند علی،ورزشکار فعال و دارای دان یک کنگفوتوآ

لیست در دست تکمیل



برخی از هنرمندان شاخص و فعالان فرهنگی باغچق

استاد مرحوم یحیی خان باغچقی فرزند امیرخان، استاد و اسطوره ی نی نوازی شبانی ایران و جهان، دارای عناوین ملی و جهانی و دارای ۲ مدرک دکترای افتخاری از استاد کسائی در ایران و سوئد

روحانی شهید نقدعلی باغچقی فرزند عطاخان، نوازنده ی دوتار و قوشمه و خواننده ی کلاسیک رادیو کُرمانجی در سنین جوانی و قبل از روحانیت و مداح، شاعر، خاطره نویس و مُورخ بعد از روحانیت

استاد مرحوم عباسعلی باغچقی فرزند ولی، استاد قوشمه

استاد یحیی علوی فرد فرزند شهید نقدعلی، شاعر و نویسنده بین المللی به بیش از 10 زبان، مبتکر قالب شعرک، غزل نوجوان و سه خشتی های مدرن کُردی کُرمانجی و صدها وزن جدید شعر و صاحب بیش از 70 عنوان در سطوح ملی و بین المللی

استاد سیامک ایمانپور ، عکاس بین المللی روستای باغچق،بیش از 20 سال سابقه عکاسی و دارای چندین کتاب و کسب مقام و برپایی نمایشگاه عکس در سطوح استانی و کشوری و بین المللی از جمله کشورهای سنگاپور، گرجستان و مالزی

استاد فرهاد باغچقی فرزند عبدل علی، استاد قوشمه، عنواندار استانی، کشوری و بین المللی و سفیر صلح استان خراسان شمالی در اقصی نقاط دنیا

ید الله باغچقی فرزند حاج مقصود پهلوان، خواننده و نوازنده دوتار و صاحب عنوان در جشنواره های استانی و منطقه ای در کشور و جزو ۱۰۰خواننده برتر موسیقی مقامی ایران، رئیس هیئت مدیره ی انجمن خوانندگان استان خراسان شمالی

خانم حاجیه نرگس باغچقی ، طراح و تولید کننده ی لباس های کردی کرمانجی، کسب مقام در نمایشگاه های صنایع دستی در سطوح استانی، ملی و بین المللی

خانم ام البنین علوی فرد فرزند کربلایی ججو، کارشناسی ارشد علوم تفسیر و نویسنده ی بین المللی داستان به زبان کُردی کُرمانجی و چاپ آثار در کشورهای آلمان، ترکیه، عراق و غیره

استاد محمد طاهری نسب فرزند طاهر، استاد با اخلاق و صاحب سبک دوتار و خواننده

حاج شکرالله پارساپور فرزند آقارضا، سرپرست گروه تعزیه خوانی باغچق و عنواندار در سوگواره های استانی و کشوری

وحید طاهری نسب فرزند جمشید، استاد و معلم جوان دوتار و خواننده و کسب مقام در جشنواره های موسیقی مقامی استان و کشور که بارها در شبکه استانی اترک خراسان شمالی هنر نمایی کرده است.

فرزاد حاتمی زاده فرزند حاج دلاور، استاد قوشمه و هنرنمایی در مراسم رسمی و عنوان دار در جشنواره های موسیقی مقامی استانی و کشوری

امید باغچقی فرزند ولی، نوازنده ی دوتار و خواننده پرطرفدار و مطرح در کشورهای کرد زبان خاور میانه

امان الله باغچقی فرزندشهید حاج رجبعلی، نوازنده ی ارگ و سینتی سایزر

علی باغچقی معروف به چمران فرزند دردی، از نخبگان موسیقی باغچق و مسلط به نواختن ۷ ساز دوتار، قوشمه، دایره، فلوت، نی، ارگ، ویلون، عضو گروه تعزیه خوانی باغچق، عنوان دار در جشنواره های موسیقی و سوگواره ها در سطوح استانی و ملی

مهدی باغچقی فرزند؟، نوازنده ی دایره

هادی باغچقی فرزند عباسعلی، استاد دایره و شرکت در جشنواره ها و مراسم متعدد استانی و کشوری

مهرداد باغچقی فرزند؟، نوازنده ی دایره در گروه هنری ایستم

علی باغچقی معروف به عشقعلی فرزند شهید نقدعلی، استاد دوتار و خواننده در دهه ی 70

براتعلی صابری(امانی) فرزند براتعلی پهلوان، شاعر و مدیحه سرا به زبان کُردی کُرمانجی و از فعال فرهنگی باغچق

مهندس مجیدیان فرزند اسدالله، خطاط

امیررضا باغچقی ، بازیگر و تقدیر شده در سومین جشنواره فیلم کوتاه بسیج خراسان شمالی

فرزین باغچقی ، بازیگر و تقدیر شده در سومین جشنواره فیلم کوتاه بسیج خراسان شمالی

توحید باغچقی فرزند مهراب خان ، هنرمند و بازیگر ملی

جواد شاکری فرزند امیر، خواننده و نوازنده دوتار

مجتبی باغچقی فرزند هیبت، خواننده

موسی ثنایی فرد فرزند ناظر، نویسنده، محقق و فعال فرهنگی در زمینه فرهنگ عامه باغچق و کُردهای خراسان

یاسر شریفی نژاد فرزند حسن، محقق و فعال فرهنگی در زمینه فرهنگ عامه ی بجنورد

نقدعلی علوی فرد فرزند شهید نقدعلی، نویسنده، تصویرگر، نوازنده ی دوتار، محقق و فعال فرهنگی در زمینه فرهنگ عامه ی باغچق

کربلایی حسین باغچقی فرزند حاج گل محمد، محقق در زمینه فرهنگ عامه باغچق

حسن باغچقی فرزند کربلایی ججو، نوازنده دوتار و خواننده

سعید باغچقی فرزند بهمن، نوازنده ی دوتار و خواننده که در شبکه استانی خراسان شمالی بارها هنرنمایی کرده است.

خانم لیلا باغچقی فرزند ملا علیرضا، طراح و تولید کننده ی گمنام لباس های کُردی کُرمانجی

خانم نرگس باغچقی فرزند؟، شاعر و ترانه سرا

خانم فرشته باغچقی فرزند علی، خبرنگار، شاعر و کارگردان چندین فیلم کوتاه

خانم محدثه علوی فرد فرزند کربلایی یحیی، مترجم از انگلیسی و کردی به فارسی و چاپ آثار در نشریات کشوری و دارای بیش از 15 اثر ترجمه ی چاپ شده و در دست چاپ

مهدی علوی فرد فرزند کربلایی یحیی، مترجم فارسی به کردی و چاپ آثار در نشریات کشوری و برون مرزی از جمله در کشورهای آلمان و ترکیه

امیرعباس علوی فرد فرزند کربلایی یحیی، شاعر 8 ساله ی استان قم، چاپ آثار در نشریات کشوری و دارای یک کتاب در دست چاپ

محمدحسن باغچقی فرزند؟ ، نقاش خردسال که در تاکنون در مسابقات نقاشی نقاشی ملی نیز کسب مقام کرده است.

لیست در دست تکمیل



برخی از فرزندان علمی باغچق

برخی از اساتید و مدرسین شاخص دانشگاه ها

دکتر مجید ترابی فرزند ؟، استاد دانشگاه کالفرنیا رشته ریاضی

دکتر محمد امام پور فرزند؟، دکترای فیزیک هسته ای، استادیار دانشگاه تربیت مدرس تهران

دکتر محمد ضمیریان فرزند قوت، دکترای ریاضی، استادیار و عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور بجنورد و معاونت پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی خراسان شمالی

دکتر سهیل ایمانپور فرزند؟، دکترای فیزیک هسته ای از استرالیا و مدرس دانشگاه ؟

دکتر یونس زعفرانی فرزند؟، عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد

دکتر یحیی علوی فرد فرزند شهید نقدعلی، دکترای علوم حوزوی، کارشناسی ارشد ادبیات فارسی، استاد دانشگاه قم و مدرس پروازی شهرهای ملایر، یزد، زاهدان، اهواز، مشهد، اندیمشک و غیره

دکتر رضا ارجمندزاده فرزند گل حسین، دکترای زمین شناسی، استادیار دانشگاه پیام نور بجنورد

مهندس رضا مرادپور فرزند؟ ، کارشناس ارشد معماری، عضو هیات علمی و مدیر گروه معماری دانشگاه دولتی بجنورد
دکتر پروین همت افزا فرزند حاج کریم، دکترای روانشناسی، مدرس دانشگاه دولتی بجنورد و مشاورخانواده صدا و سیمای خراسان شمالی

نیره باغچقی فرزند؟، دانشجوی دکترای پرستاری دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مربی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اراک، پژوهشگر برتر استان مرکزی در سال 90

لیست در دست تکمیل



برخی از مهندسان با سابقه و موفق باغچق

مهندس محمدعلی سلیمی پور فرزند حاج قربان، از باسابقه ترین های مهندسی عمران و مدرس اسبق دانشگاه آزاد بجنورد

مهندس حجت باغچقی فرزند اسماعیل، شهردار اسبق و شاغل در شهررکوپولومبای ایتالیا

مهندس علیرضا باغچقی فرزند امیدعلی، کارشناسی مهندسی محیط زیست و منابع طبیعی و جوان ترین عضو شورای اسلامی شهرستان بجنورد

مهندس مجتبی پارساپور فرزند حاج شکرالله، مهندسی عمران، شهردار اسبق شهر حصارگرمخان، مشاور ارشد شهردار بجنورد، عضو شورای حل اختلاف بجنورد

مهندس مختار باغچقی فرزند مصرخان، مهندس با سابقه و موفق در نیروی دریایی ایران

مهندس رضا مرادپور فرزند؟، کارشناسی ارشد مهندسی معماری، عضو هیئت علمی دانشگاه دولتی بجنورد

مهندس فرخ حمیدی کیا فرزند جهانگیر، مهندسی برق - قدرت و کارمند ارشد شاغل در شرکت ملی گاز ایران

مهندس محمود فرزین فر فرزند؟، کارشناس ارشد مهندسی برق از دانشگاه علم و صنعت ایران و شاغل در شرکت ایران خودرو

مهندس مرحوم رضا زعفرانی فرزند؟، مهندسی عمران

مهندس یوسف باغچقی فرزند غلامرضا، مهندسی عمران و از مهندسان موفق و با سابقه ی باغچق
مهندس امید علی باغچقی فرزند غلامعلی، مهندسی کشاورزی و رییس مرکز ترویج وخدمات جهاد کشاورزی قاضی

مهندس رسول باغچقی فرزند احیاخان، کارشناسی ارشد مهندسی کشاورزی، از استعدادهای درخشان دانشگاه تهران

مهندس نقدعلی علوی فرد فرزند شهید نقدعلی، کارشناسی ارشد مهندسی مواد و متالورژی فردوسی مشهد،مخترع و مهندس برتر سال 92 استان خراسان رضوی

مهندس میثم سلیمی پور فرزند مهندس محمدعلی،کارشناسی مهندسی عمران و پیمانکار نمونه ی بجنورد

مهندس وحید وحیدی نیا فرزند بهمن، کارشناسی مهندسی کشاورزی، شاغل در شورای حل اختلاف بجنورد و عضو شورای اسلامی روستای محمدعلی پهلوان

مهندس بهزاد مرادپور فرزند؟، مهندسی عمران و عضو هیئت مدیره مسکن مهر استان خراسان شمالی

مهندس علی دلیریان فرزند زبارعلی، مهندسی عمران، ریاست بنیاد مسکن مانه و سملقان

مهندس حسین معظمیان فرزند؟، کارشناسی ارشد مهندسی معماری و مربی آموزشکده فنی دارالفنون و هنرستان

مهندس مجید طاهری نسب فرزند طاهر، مهندسی عمران، جانباز و از مهندسان با تجربه و موفق باغچقی

مهندس یاسر شریفی نژاد فرزند حسن، کارشناسی مهندسی برق – الکترونیک، مبتکر و شاغل در پتروشیمی بجنورد

مهندس ناصر همت افزا فرزند حاج کریم، کارشناسی ارشد مهندسی عمران از دانشگاه فردوسی مشهد

مهندس روح اله پارساپور فرزند حاج شکرالله، کارشناسی ارشد مهندسی عمران

مهندس حمید پارساپور فرزند حاج شکرالله، کارشناسی ارشد مهندسی مکانیک

مهندس رسول مجیدیان فرزند اسدالله، مهندسی عمران، مهندس ناظر بنیاد مسکن مانه و سملقان

مهندس محسن باغچقی فرزند حاج ابوالفضل، دانشجوی ممتاز کارشناسی مهندسی راه آهن دانشگاه دولتی اصفهان و دارای مقام در مسابقات علمی و ورزشی در استان خراسان شمالی و اصفهان

مهندس حسن تدین فر فرزند قربانعلی، کارشناسی مهندسی عمران و از استعدادهای درخشان دانشگاه اشراق بجنورد

مهندس مهدیه سلیمی پور فرزند مهندس محمدعلی، کارشناسی ارشد مهندسی عمران

مهندس سکینه علوی فرد فرزند شهید نقدعلی، کاردانی و دانشجوی کارشناسی مهندسی فناوری اطلاعات(IT) و کارمند اداره مخابرات بجنورد

مهندس زری فاتح فرزند براتعلی، کارشناسی مهندسی کامپیوتر و شاغل در دانشگاه اشراق بجنورد

لیست در دست تکمیل



سایر افرادی که در رشته های مهندسی در حال تحصیل و یا مدرک گرفته اند

مهندس یوسف شریفی نژاد فرزند جعفرقلی، مهندسی برق الکترونیک

مهندس جعفر شریفی نژاد فرزند حسن،کارشناسی ارشد مهندسی عمران از مالزی

مهندس یاسین شریفی نژاد فرزند حسن، کارشناسی مهندسی کامپیوتر - نرم افزار

مهندس رضا باغچقی ، مهندسی برق

مهندس ارسلان فرزین فر ، مهندسی عمران

مهندس جواد پورسعید ، مهندسی عمران

مهندس علیرضا باغچقی ، مهندسی مکانیک

مهندس احمد پندنواز ، مهندسی الکترونیک

مهندس نورمحمد ضمیریان ، مهندسی برق

مهندس حبیب ضمیریان ، مهندسی کشاورزی

مهندس محمود ضمیریان ، مهندسی مکانیک

مهندس حامد سجادیان فر فرزند شهید دولت، مهندسی عمران

مهندس جواد پویافر ، مهندسی مکانیک- ساخت و تولید

مهندس جواد مرادپور، مهندسی مکانیک- ساخت و تولید

مهندس حسین دانشیار ، مهندسی کامپیوتر

مهندس میلاد سلیمی پور فرزند مهندس محمدعلی،کارشناسی مهندسی عمران

مهندس حمید باغچقی فرزند صفدر، کارشناسی مهندسی مکانیک خودرو، شاغل در شرکت ایران خودرو بجنورد
مهندس حامد باغچقی فرزند صفدر، کارشناسی مهندسی صنایع

مهندس عمادیانفر ، مهندسی عمران

مهندس حامد رهایی، مهندسی عمران

مهندس ابوالفضل باغچقی ،کارشناسی مهندسی عمران

مهندس حمزه طاهرنیا فرزند حاج سلطانقلی، کارشناسی مهندسی مواد و متالورژی

مهندس یاور باغچقی فرزند کربلایی حسین، کارشناسی مهندسی مکانیک

مهندس ابوالفضل میثاق فرزند جلیل،کارشناسی مهندسی برق

مهندس مسلم باغچقی فرزند قادر، کارشناسی مهندسی کامپیوتر

مهندس سجاد پورحسام فرزند غلامحسن، کارشناسی مهندسی عمران

مهندس جواد باغچقی فرزند کربلایی حسن، کارشناسی مهندسی کامپیوتر

مهندس ایوب فاتح فرزند براتعلی، کاردانی مهندسی عمران

مهندس علی کیهان پور، کارشناسی مهندسی الکترونیک

مهندس مسعود باغچقی فرزند ارسلان، دانشجوی مهندسی معماری

لیست در دست تکمیل



برخی از پزشکان و سایر افراد موفق علمی باغچق

دکتر زوار پورزاهد فرزند ؟، پزشک عمومی و دانشجوی تخصص مغز و اعصاب

دکتر احمد سجادیان فرزند براتعلی، پزشک عمومی و دانشجوی تخصص پاتولوژی علوم آزمایشگاهی

دکتر مریم سلیمی پور فرزند مهندس محمدعلی، پزشک عمومی

مجید پورنادری فرزند مختومقلی، کارشناسی ارشد شیمی فیزیک از دانشگاه فردوسی مشهد و دبیر با سابقه ی مدارس و دبیرستان های بجنورد

رامین باغچقی فرزند عبدالعلی، کارشناسی حسابداری، از استعدادهای درخشان، عضو نخبگان جوان کشور و عنواندار در مسابقات فنی و حرفه ای کشور،

صدیقه باغچقی فرزند؟، مخترع دستگاه تسهیل کننده ی حسابداری

محمدمهدی هجرتی فرزند نقی، مقام اول المپیاد ریاضی بسیج استان و از استعدادهای درخشان دبیرستان تیزهوشان بجنورد

لیست در دست تکمیل



برخی از مسئولین باغچقی در پست های مهم شهرستان بجنورد و استان خراسان شمالی

نعمت الله بهجتی فرزند موسی ،از نخبگان سیاسی باغچق، معلم٬ فرهنگی٬ نماینده شورای شهرستان بجنورد در شورای عالی استان خراسان شمالی 1392 و نماینده ی اسبق شورای استان در شورای عالی استانها

مهندس علیرضا باغچقی فرزند امیدعلی، جوانترین عضو شورای اسلامی شهرستان بجنورد 1392

مهندس حجت باغچقی فرزند اسماعیل، شهردار سابق و شاغل در شهر رکوپولومبای ایتالیا

مهندس مجتبی پارساپور فرزند حاج شکرالله، شهردار اسبق شهر جدیدالتاسیس حصارگرمخان، مشاور ارشد شهردار بجنورد، عضو شورای حل اختلاف بجنورد و رییس هیئت ووشوی استان

استاد عظیم حمیدی نسب فرزند کربلایی ملا ججو، از نخبگان ورزشی باغچق، استاد و قهرمان جهان، سرپرست کمیته ورزش های رزمی استان خراسان شمالی

سرهنگ سعادت جلال دوست فرزند حاج علی مردان، از نخبگان نظامی باغچق، جانباز، آزاده و مدیر کل اسبق بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس خراسان شمالی

سرهنگ حیدرعلی پورزاهد فرزند شهید مرادعلی، معاون هماهنگی ستاد فرماندهی سپاه خراسان شمالی

سرهنگ علی آبادی، معاون و جانشین سردار یوسفعلیزاده فرمانده سپاه جوادالائمه ی خراسان شمالی

نقی هجرتی فرزند حاج رحیم، دبیر، مدیر، رئیس هیئت شطرنج خراسان شمالی ، معاون اداره کل تعاون استان و مشاور فرهنگی اداره ورزش و جوانان بجنورد، مدیر آموزش و پرورش شهرستان راز و جرگلان

بهروز مرادپور ، جانباز ۷۰ % و نماینده اسبق هیأت جانبازان استان خراسان شمالی

دکتر محمد ضمیریان فرزند قوت، هیئت علمی دانشگاه پیام نور بجنورد و معاون پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد

یدالله مجیدیان فرزند اسدالله، رئیس ثبت احوال شهرستان بجنورد

مهندس علی دلیریان فرزند زبارعلی، ریاست بنیاد مسکن مانه و سملقان

مهندس حاج رضا همت افزا فرزندحاج کریم ، رئیس هیئت کنگفوی خراسان شمالی

مهندس رضا زعفرانی، رئیس اسبق هیئت دوچرخه سواری استان

مهندس ناصرهمت افزا فرزند حاج کریم، ریاست انجمن شرکتهای مسافرتی استان خراسان شمالی و نماینده کارفرمایان خراسان شمالی در شورای حل اختلاف اداره کار استان

دکتر مجید مصباح فرزند فرزند قهرمان ، جانباز، دکترای افتخاری، رئیس ستاد مردمی دکتر روحانی در خراسان شمالی و رییس شورای دانش آموزی استان خراسان شمالی

یدالله باغچقی فرزند حاج مقصود پهلوان، رئیس هیئت مدیره ی انجمن خوانندگان خراسان شمالی و از پیشکسوتان و داوران کشتی چوخه استان

مهندس امید علی باغچقی فرزند غلامعلی، رییس مرکز ترویج وخدمات جهاد کشاورزی قاضی

علی شریعتی مهر فرزند؟، مدیر مجتمع مدارس ابتدایی شهید محمدزاده ی 24 بجنورد

لیست در دست تکمیل



شوراهای اسلامی و دهیاری روستای باغچق در دور چهارم از سال ۱۳۹۲ به بعد

رئیس شورا: کربلایی غلامحسین نیکو نسب فرزند ملا سلطانرضا

نعمت الله بهجتی فرزند موسی

کربلایی حسین باغچقی فرزند دردی

احیا محمد باغچقی فرزند بهادرخان

خانم زهرا شجاعی پور فرزند سلطانرضا ، اولین بانوی عضو شورا در تاریخ روستای باغچق

دهیار: وکیل ارجمند فرزند کدخدا علی اکبر



برخی از شوراها و دهیاران باغچقی در سایر روستاها و محلات بجنورد

قنبر باغچقی فرزند حاجی خان، شورای خوشنام، زحمتکش و با سابقه ی محله ی صادقیه ی(بربرقلعه) بجنورد

کربلایی حسن خان باغچقی فرزند حاج عیسی خان، عضو شورای اسلامی روستای محمد علی پهلوان

مهندس وحید وحیدی نیا فرزند بهمن، عضو شورای اسلامی روستای محمد علی پهلوان

ایرج باغچقی فرزند حاج دردی، عضو شورای اسلامی روستای محمد علی پهلوان

حاج محمد امانی فرزند حاج اسدالله، دهیار خوشنام، زحمتکش و باسابقه ی روستای محمد علی پهلوان

برات باغچقی فرزند کربلایی فیروز، عضو شورای اسلامی روستای علی آباد

لیست در دست تکمیل



چند تن از شوراها و کدخدایان سرشناس نسل های گذشته ی روستای باغچق

کدخدای مرحوم علی باغچقی فرزند؟

کدخدای مرحوم کربلایی حسین باغچقی فرزند حسن

کدخدای مرحوم علی اکبر باغچقی فرزند؟

شورای شهید ملا نقدعلی باغچقی فرزند عطاخان

شورای مرحوم قنبرعلی باغچقی فرزند کربلایی حسین

شورای مرحوم ملا سلطان رضا باغچقی فرزند کربلایی قلی

کربلایی عقیل باغچقی فرزند حاجی خان

و غیره

منابع و مآخذ

برای تهیه ی این مقاله علاوه برمنابع شفاهی و اطلاعات میدانی از بزرگان و ریش سفیدان روستا و اشخاص آگاه، از کتب تاریخی، سایت های مرجع، جرائد و غیره نیز استفاده شد.

گفتار پایانی نویسنده

این مقاله قدمی کوچک از بنده ی حقیر(نقدعلی علوی فرد) جهت شناساندن روستای پرافتخار باغچق به استان و کشور و ایجاد انگیزه و الگو پذیری در جوانان و نسل های آینده ی روستا تهیه شده است و در آن سعی شده است بدور از طایفه گرایی فقط افراد موفق باغچق معرفی شوند. لذا بدلیل کثرت جمعیت باغچقی ها و عدم آشنایی و رابطه با برخی از آن ها و کمبود وقت ، از کلیهی عزیزانی که متاسفانه نام آنها از قلم افتاده است ، پوزش می طلبیم و درخواست می کنیم مشخصات و اطلاعات خود را به آدرس الکترونیکی بنده ارسال نمایید تا نام شما نیز در مقاله درج تا در چاپ های بعدی مقاله در سایر جرائد معرفی شوید.

Naghdali.alavi@gmail.com

لیست پهلوانان نامی نسل های گذشته روستای باغچق

پهلوان مرحوم قاسم باغچقی فرزند مرحوم فرهاد باغچقی

پهلوان مرحوم عباسقلی باغچقی(عباسقلی گرو) فرزند حسنقلی 

پهلوان مرحوم عزیز الله امانی فرزند پهلوان مرحوم سردار امان الله بیگ

پهلوان مرحوم صفر دلیریان فرزند مرحوم سعادتقلی، پیشکسوت کشتی کردی باچوخه ی استان خراسان بزرگ

پهلوان مرحوم شهباز باغچقی فرزند پهلوان مرحوم عباسقلی

پهلوان حاج محمدعلی باغچقی فرزند علی اکبر، موسس کلاته ی محمدعلی پهلوان، بجنورد

پهلوان مرحوم فرهاد باغچقی فرزند عزیزخان

پهلوان مرحوم براتعلی امانی فرزند پهلوان مرحوم سردار امان الله بگ

پهلوان مرحوم قنبرعلی باغچقی فرزند مرحوم سعادتقلی

پهلوان مرحوم نیازعلی باغچقی فرزند مرحوم سعادتقلی

پهلوان مرحوم لاچین باغچقی فرزند پهلوان مرحوم عباسقلی 

پهلوان مرحوم ولی باغچقی(علی سرو) فرزند پهلوان مرحوم عباسقلی

پهلوان مرحوم حبیب الله امانی فرزند پهلوان مرحوم سردار امان الله بگ

پهلوان مرحوم علیخان باغچقی فرزند مرحوم سردار حسین خان بگ

پهلوان مرحوم نیازعلی باغچقی فرزند مرحوم موسی، نامی در روستای عبدل آباد بجنورد

پهلوان حاج مقصود باغچقی فرزند مرحوم ملا علی جعفر

پهلوان مرحوم حاج شرفخان محبی راد فرزند قربان

پهلوان مرحوم حاج عیسی خان دلیریان فرزند قربان

پهلوان حاج ابراهیم خان دلیریان فرزند قربان

پهلوان مرحوم علی باغچقی فرزند ولی

پهلوان مرحوم علیداد باغچقی فرزند علیخان

پهلوان مرحوم مصرخان باغچقی فرزند حسن

پهلوان مرحوم رستم باغچقی فرزند ؟ 

پهلوان مرحوم غلامحسین باغچقی فرزند ؟

پهلوان مرحوم قنبرعلی مرادپور فرزند کربلایی عباس

پهلوان حسینقلی باغچقی فرزند عباس

پهلوان مرحوم کربلایی عباس مرادپور فرزند مراد