koormanj

خوش آمدید

koormanj

خوش آمدید

koormanj

پهلوان مرحوم قاسم باغچقی فرزند فرهاد، نوه ملا محمد، نواده حسن و نصبش به کربلایی مقصود یکی از زیر طوایف گرانلوهای باغچق(بوقانلو و شادلو) میرسد. وی در سال 1306 خورشیدی در روستای پهلوان خیز باغچق به دنیا آمد و از همان اوایل جوانی نزدیک به دو دهه در آوردگاه های مختلفی برای باغچق پهلوانی و میدان داری کرد. به جرات می توان گفت وی یکی از بزرگترین پهلوانان تاریخ باغچق بوده است که پهلوانان بزرگ زیادی را در باغچق و بجنورد شکست داده است. از دلاوری ها و کشتی های قاسم پهلوان روایت های زیادی نقل شده است همچنین در چندین کتب نوشته شده توسط نویسندگان خراسانی از وی به عنوان یکی از ده ها پهلوان نامدار باغچق نام برده شده است. وی در سال 1351 خورشیدی در سن 45 سالگی در اثر صاعقه چشم از جهان بست و جامعه پهلوانی باغچق را عزادار کرد. وی دارای دو فرزند پسر و یک فرزند دختر می باشد که فرزندان ذکور قاسم پهلوان ارسلان و قاسم نام دارند که امیدواریم فرزندانشان بتوانند راه پدربزرگ خود را ادامه داده و نام قاسم پهلوان را زنده نگاه دارند. .

تبلیغات
Blog.ir بلاگ، رسانه متخصصین و اهل قلم، استفاده آسان از امکانات وبلاگ نویسی حرفه‌ای، در محیطی نوین، امن و پایدار bayanbox.ir صندوق بیان - تجربه‌ای متفاوت در نشر و نگهداری فایل‌ها، ۳ گیگا بایت فضای پیشرفته رایگان Bayan.ir - بیان، پیشرو در فناوری‌های فضای مجازی ایران

۴ مطلب در خرداد ۱۳۹۴ ثبت شده است

معرفی سه تن از نامدارترین سرداران تاریخی روستای باغچق

معرفی سه تن از نامدارترین سرداران تاریخی روستای باغچق


1- سردار علی خان بگ باغچقی زاخورانلو(زعفرانلو) ولد الله وردی
از سرداران تاریخی ایل شادلوی بجنورد، ایلبگ طایفه زاخورانلوی باغچق(از ایل بزرگ زعفرانلو)، از رجال دارالحکومه(به عنوان میرزا و کاتب)، همچنین وی در برحه ای از زمان از بزرگان ایل بوغانلو(از ایلات اصلی و هم خون ایل بزرگ شادلو) بوده است و در زمان سردار مفخم در اوج قدرت خود بوده است. وی در سال 1318 قمری به مرگ طبیعی چشم از جهان بست. فرزند وی به نام سردار قلیچ بگ زاخورانلو در جنگ های خدو سردار اشتباها بدست یاران خودی کشته شد.


2- سردار لطیف بگ باغچقی زاخورانلو(زعفرانلو)ولد الله وردی
از سرداران تاریخی ایل شادلوی بجنورد، آخرین ایلبگ طایفه زاخورانلوی باغچق(از ایل بزرگ زعفرانلو)، از رجال نظامی دارالحکومه، وی در برحه ای از زمان به همراه برادر بزرگتر خود علی خان بگ، از بزرگان ایل بوغانلو نیز بوده و در زمان سردار مفخم در اوج قدرت خود بوده است. وی نیز به مرگ طبیعی فوت کرد. فرزند وی بنام سردار علی بگ زاخورانلو در جنگ با ترکمنان متجاوز به خراسان کشته شد.


3- سردار علی خان بگ باغچقی گرانلو(بوغانلو) ولد حسین خان
از سرداران تاریخی ایل شادلوی بجنورد، آخرین ایلبگ طایفه گرانلوی باغچق، از رجال نظامی دارالحکومه و آخرین ایلخان ایل بوغانلو(شامل بیش از 8 روستا)است، وی تقریبا بیست سال از علی خان بگ و لطیف بگ زاخورانلو جوانتر بوده است و در زمان سردار معزز(آخرین ایلخانی حاکم بجنورد) در اوج قدرت خود بوده و داماد سردار علی خان بگ زاخورانلو نیز بوده است. وی حدودا در سال 1332 قمری به علت جراحت در جنگ با بیگانگان متجاوز به خراسان کشته شد.فرزندان وی بنام های سردار حسین خان بگ بوغانلو و سردار امان الله بگ بوغانلو نیز در اکثر جنگ ها همراه پدر حضور داشتند.

نیمه شعبان ولادت حضرت مهدی (عج) مبارک باد

                                                                   نیمه شعبان ،ولادت حضرت مهدی (عج)


- روزگاری شده که دلها مملو از تردید و قلب ها سراسر بی اعتمادیست.
- انگار همه دنبال آغوشی گرم‏تر از آغوش مادرمان می‏گردیم؛ جایی که فقط یقین هست و آرامش مطلق.
- انگار دنبال تکیه ‏گاهی محکم‏تر از شانه های پدر می‏گردیم؛ تکیه ‏گاهی که دیگر نگران لرزش و یا شکستنش نباشیم.گاهی هم می‏توانیم چند لحظه‏ ای تنهایی و اندوهمان را فراموش کنیم و بخندیم اما باز هم این حس غربت و سرگردانی در خلوت، همه وجودمان را فرا می‏گیرد. فریادمان در سکوت، دنبال فریادرس و سنگ صبوری می‏گردد.
و ناگهان پاسخی، این دل آشفته را آرام می‏کند:
او ...
مهدی علیه السلام همان است که دنبالش هستی!

میلاد حضرت ابوالفضل(ع)مبارک باد

                                                          ولادت

چهارم شعبان، سال روز ولادت پرچم دار بزرگ کربلا، حضرت عباس بن علی علیه السلام است. عباس بن علی علیه السلام در سال 26 هجری قمری، در مدینه، دیده به جهان گشود. وی در دامان امیرالمؤمنین علی علیه السلام و مادر گرامی اش به گونه ای پرورش یافت که به مظهر غیرت، ایثار و شجاعت، بدل گشت. عباس بن علی علیه السلام در طول حیات خویش از محضر پدر و برادرانش، بیشترین بهره را برد و جامع فضایل نیکو گردید. آن بزرگوار آن چه را از محضر آن سه امام معصوم آموخته بود، در کربلا آشکار ساخت و حماسه ساز نام آور عاشورای حسینی شد.

دوران کودکی

باید در لحظه لحظه ی دوران کودکی عباس علیه السلام ، به دقت اندیشید؛ زیرا در همه ی این دوران شیرین و حساس زیر نظر و عنایت کانون عصمت و طهارت بوده است. او در دوران کودکی از دانش و زهد و تقوا و ایثار و عبادت و شجاعت پدر ـ که آیت بی همتای همه ی کمال بشری است ـ الهام می گیرد و می کوشد خود را آن گونه بپروراند که ایده آل و مطلوب پدری بزرگوار چون علی است.

مظهر شهادت

سلام بر ابوالفضل، فرزند امیرالمؤمنین علی علیه السلام ؛ که با جانش با حسین علیه السلام مواسات ورزید، از دنیایش برای آخرت بهره برد و خود را فدای برادر کرد. روزهای آغازین ماه شعبان، ولادت این دو برادر را در خود دارد؛ دو برادر بزرگواری که نام شان در ذهن هر مؤمن شیفته ای، تداعی گر قلّه های بلند حماسه و سرافرازی است. حسین و ابوالفضل علیهماالسلام ، نام های قدسی هستند که چشم اندازی از اخلاص، عبودیت، دلیری و ایثار را پیش دیدگان آدمی می گشایند و در درون او، تواضع و حیرتی وصف ناشدنی را برمی انگیزانند. حضرت ابوالفضل علیه السلام ، پرچم دار لشکر اخلاص و شهادت، مظهر دلدادگی به معبود، و نمود مجسمی از یک انسان کامل است. او بزرگ مردی حماسه آفرین است که در قیامت، شهیدان بر مقام او رشک می برند. او پرچم داری است که یادمان دلاوری و آزادگی وی، پیوسته در تاریخ جاری است. سلام همه ی صالحان و پاکان، بر روان پاک آن دریا دل باد؛ سلامی تا سپیده دمان ظهور.

رزم آوری

حضرت ابوالفضل علیه السلام سواری خوش سیما و تنومندی است که در زیبارویی، «ماه بنی هاشم» خوانده می شد و در تنومندی به گونه ای بود که چون بر قوی هیکل ترین اسبان می نشست، پاهایش بر زمین کشیده می شد. در قدرت و رزم آوری چونان شیر خشمگین بر لشکر کفر و الحاد می تاخت؛ به قدری تار و مارشان کرده بود که دیدن او، دل دشمن را به لرزه می انداخت. گروه گروه افراد با چهره هایی وحشت زده از پیش او می گریختند و دلاوران لشکر آن گروه نامسلمان، به تیغ شمشیرش، رو به جانب دوزخ می نهادند.

سلام بر ابوالفضل علیه السلام ؛ بزرگ مردی که به یُمن نام بلندش، پرواز را می آموزیم و یادش هماره در مینای عشق می درخشد. سلام بر ابوالفضل علیه السلام ، که سرو بلند آزادگی را بر بام تاریخ ما می کارد، آینه های طور و تجلی را در برابر جوانان ما می افرازد و پرچم صلابت و سادگی، صبر و ایستادگی، شهادت و مردانگی را بر ایوان آیین زندگی جانبازان عزیز ما به اهتزاز در می آورد. سلامی ویژه، از هر سپیده دمان، تا هر شام گاهان، هزاران بار!

دانش ابوالفضل علیه السلام

حضرت ابوالفضل علیه السلام ، زورق نشین دریای بی کرانه ی معرفت بود. به سان ماه تابان از خورشید وجود پدر، نور می گرفت و با فراستی چشم گیر و دقتی فراوان، خوشه چین خرمن حقایق ولایت بود. علی علیه السلام درباره ی دانش اندوزی فرزند خود چنین می فرماید: «همانا فرزندم عباس، در کودکی علم آموخت و به سان فرزند کبوتر که از مادرش، آب و غذا می گیرد، معارف را از من فرا گرفت».
کرامت های ابوالفضل علیه السلام

عباس علیه السلام به برکت ایثار و فداکاری بی مانندش، قبله ی دل هاست. حرم ملکوتی اش، آرام بخش دل عاشقان است. مردم درمانده ای که از همه جا ناامید شده اند، به بارگاه او که تجلی گاه رحمت الهی است، روی می آورند و شاد و خوشحال بازمی گردند. آن خانه ای که هرگز به روی حاجت مندان بسته نمی شود، خانه ی عباس، بنده ی وارسته ی خداست.

نویسنده:عبداللطیف نظری و خانم مولائی 

زندگی نامه سردار علی خان بگ باغچقی بوغانلو

زندگی نامه ی سردار علی خان بگ باغچقی بوغانلو


کرد خراسان(کرمانج چامشگزگ) ---> ایل بزرگ شادلوی بجنورد ---> ایل بوغانلو ---> طایفه ی گرانلوی روستای باغچق---> حسین خان ---> سردار علی خان بگ باغچقی بوغانلو
سردار علی خان بگ فرزند ارشد حسین خان و از طایفه ی گرانلو  یکی از زیر طوایف ایل بوغانلو و ایل بزرگ شادلو می باشد. تاریخ تقریبی تولد وی 1235 خورشیدی می باشد. نام مادر وی زهرا خواهر حاج اسماعیل خان بوغانلو، خان روستای عبدل آباد بجنورد بوده است. وی دارای یک برادر به نام رحیم خان و همچنین دارای چندین همسر به نام های  شهربانو، خواهر علی خان بگ زاخورانلو از باغچق و خیرنسا از روستای عبدل آباد بوده است. وی سه فرزند پسر و چهار فرزند دختر داشته که فرزندان پسر وی به ترتیب سن سردار حسین خان بگ ، سردار امان الله بگ پهلوان و کدخدا کربلایی فرج الله بگ بوده اند و همچنین فرزندان دختر وی خانم، درنسا، بدرنسا و زینب(بنا به روایتی عروس علی خان بگ زاخورانلو) نام داشته اند. از فرزندان سردار، حسین خان بگ و دختران وی از شهربانو و امان الله بگ و کربلایی فرج الله بگ از خیرنسا متولد شده اند.
سردار علی خان بگ باغچقی بوغانلو، آخرین ایل بگ طایفه ی گرانلوی روستای باغچق از توابع بجنورد و بدلیل قرابت خونی با شادلوها به عنوان آخرین ایلخان ایل بوغانلو (بوقانلو یا باقانلو) و یکی از رجال نظامی و اقتصادی دارالحکومه در اواخر حکومت یارمحمد خان سهام الدوله(معروف به سردار مفخم، والی شمال خراسان و بجنورد) و حکومت عزیزالله خان سهام الدوله (معروف به سردار معزز جانشین سردار مفخم) منصوب بوده است. ایل بوغانلو یکی از دو ایل اصلی و هم خون ایل بزرگ شادیلو می باشد که روستاهای عبدل آباد، علی آباد، بسرکانلو، کلاب، باقرخان 1و2و3 ، جمی، لنگر و از روستای باغچق فقط طایفه گرانلورا در برمی گیرد همچنین بوغانلو ها در برخی از روستاهای شمال استان گلستان نیز سکونت دارند. زیر طوایف گرانلو شامل: باوی حسین خان (علی خان بگ و رحیم خان)- باوی کربلایی مقصود(حسن - شرفخان - غلامحسین - کربلایی شایداغ)- باوی ولی خان (اصل خان) - باوی مدقلی - باوی کربلایی احمد - باوی صادق - باوی خداداد(اصالتا از روستای عبدل آباد بجنورد و ازدواج و سکونت در باغچق) و باوی اسدی(اصالتا از روستای لنگر بجنورد و ازدواج و سکونت در باغچق) می باشند.
از نظر سنی علی خان بگ بوغانلو از علی خان بگ و لطیف بگ زاخورانلو حدودا دو دهه جوانتر بوده و در زمان سردار معزز به عنوان آخرین ایلخان بوغی ها در اوج اقتدار خود بوده است.
سردار علی خان بگ به همراه دایی(سردار حاجی اسماعیل خان) و برادر زن های عبدل آبادی خود و برادر زن های زاخوری خود(سرداران علی خان بگ زاخورانلو و لطیف بگ زاخورانلو و فرزندانشان) و همچنین فرزندان خود(سرداران حسین خان بگ و امان الله بگ) در اکثر جنگ ها در مقابل ترکمنان و  بیگانگان متجاوز به خراسان شرکت داشته است که در اکثر مواقع فرماندهی ده ها  و یا صدها نفر را به عهده داشته است. طبق اطلاعات جمع آوری شده در یکی از این جنگ ها  ضربه ای بر ناحیه ی پشت وی وارد می شود که این زخم چندین و چندین سال با سردار  علی خان بگ ماند و تا اینکه در اثر همین زخم در روستای عبدل آباد و در سال حدود 1300 و در سن حدود 60 سالگی دار فانی را وداع گفت. که تاریخ دقیق فوت و تولد ایشان در دست تحقیق است. بعد از فوت جسد وی به امام زاده محمد رضا در روستای لنگر از توابع بجنورد منتقل و در کنار دیگر سرداران شادلو به خاک سپرده شد. سنگ قبر این سردار به احتمال فراوان برای نگهداری  به میراث فرهنگی بجنورد انتقال یافته است.همچنین روایت های دیگری نیز نقل شده است که در دو تا از جنگ های کردها و ترکمنان، حسین خان بگ و امان الله بگ فرزندان علی خان بگ بوغانلو حامل جنازه های قلیچ بگ(اشتباها بدست یاران خودی در جنگ های خدو سردارکشته شد ) و علی بگ(کشته شده در جنگ با ترکمنان)  فرزندان علی خان بگ و لطیف بگ زاخورانلو بوده است.
علی خان بگ یکی از ثروتمند ترین و قدرتمندترین ایل خوانین باغچق و بجنورد بوده است و املاک زیادی را در بجنورد و حومه ی بجنورد دارا بوده است از جمله منطقه ی آلاداغ و تخته ی ارکان - روستای قلعه جوق - روستای عبدل آباد - باغ های روستای علی آباد، روستاهای سورک، اوخلی، بسرکانلو و زمین ها و مراتع و مزارع روستای باغچق و ....که این املاک را از سردار  مفخم و سردار معزز خریداری کرده و یا بعد از پیروزی در جنگ ها هدیه گرفته است. طبق گفته ی بزرگان باغچق علی خان بگ املاک زیادی را بین باغچقی ها تقسیم نموده که امروزه در بیشتر آنها به صورت شخصی و وقفی کشاورزی صورت می گیرد که چندین اسناد و قباله مربوط به حدود 100 سال پیش از املاک وی بجا مانده است.همچنین مقادیر زیادی چشمه و مرتع نیز در اداره ثبت اسناد و و املاک بجنورد به نام این سردار ثبت شده است. در باغچق چشمه ی خان یا علی خان و همچنین در آلاداغ نیز چشمه ی علی خان بگ به نام و در تصرف ایشان بوده است. علاوه بر آنها چندین چشمه و مرتع دیگر نیز در بجنورد و روستاهای اطراف در تصرف این سردار بوده است از جمله: چشمه ی ترناب، چشمه ی چرتان، چشمه ی یخچال، چشمه ی کور، مرتع و چشمه بوغانلو بارگاه ، مرتع و چشمه علی خان بارگاه، مرتع قره میغ و غیره.
از نوه های سردار علی خان بگ و بزرگان روستا روایت است که ایشان در همان سنین جوانی بارها از سردار مفخم درخواست کرده که به کمک سردار عیوض خان جلالی بروند ، اما سردار مفخم بنا به دلایلی قبول نکرده است.
 عکسی که در لوگوی وبلاگ مشاهده می کنید از کتابی تاریخی واقع در آیینه خانه ی مفخم گرفته شده است. که بعد از شناسایی های انجام شده سومین نفر ایستاده از چپ علی خان بگ می باشد. این عکس در سال های آخر عمر سردار مفخم(نفر نشسته) و حدودا در سال 1281 خورشیدی گرفته شده است. علی خان بگ در این عکس حدودا 44 سال سن داشته است. 4 نفر ایستاده در پشت سردار مفخم فرزندان وی می باشند که نفر دوم از چپ عزیزالله خان معروف به سردار معزز می باشد که بعد از پدر در سال 1283 خورشیدی والی خراسان و بجنورد شد.
هم اکنون از تمامی نوادگان پسری سردار علی خان بگ که 111 نفر می باشند تعداد 1 نفر شهید(روحانی شهید نقدعلی باغچقی) و 17 نفر فوت کرده  و 93 نفر در قید حیاط هستند که نسل سوم  و چهارم و پنجم دسته ی علی خان بگ را تشکیل می دهند. تعدادی از آنها از مفاخر و از جوانان موفق روستای باغچق و دارای افتخارات استانی، کشوری و حتی جهانی می باشند که در این وبلاگ معرفی شده اند.  

تهیه و تنظیم:مهندس نقدعلی علوی فر باغچقی (بوغانلو)