koormanj

خوش آمدید

koormanj

خوش آمدید

koormanj

پهلوان مرحوم قاسم باغچقی فرزند فرهاد، نوه ملا محمد، نواده حسن و نصبش به کربلایی مقصود یکی از زیر طوایف گرانلوهای باغچق(بوقانلو و شادلو) میرسد. وی در سال 1306 خورشیدی در روستای پهلوان خیز باغچق به دنیا آمد و از همان اوایل جوانی نزدیک به دو دهه در آوردگاه های مختلفی برای باغچق پهلوانی و میدان داری کرد. به جرات می توان گفت وی یکی از بزرگترین پهلوانان تاریخ باغچق بوده است که پهلوانان بزرگ زیادی را در باغچق و بجنورد شکست داده است. از دلاوری ها و کشتی های قاسم پهلوان روایت های زیادی نقل شده است همچنین در چندین کتب نوشته شده توسط نویسندگان خراسانی از وی به عنوان یکی از ده ها پهلوان نامدار باغچق نام برده شده است. وی در سال 1351 خورشیدی در سن 45 سالگی در اثر صاعقه چشم از جهان بست و جامعه پهلوانی باغچق را عزادار کرد. وی دارای دو فرزند پسر و یک فرزند دختر می باشد که فرزندان ذکور قاسم پهلوان ارسلان و قاسم نام دارند که امیدواریم فرزندانشان بتوانند راه پدربزرگ خود را ادامه داده و نام قاسم پهلوان را زنده نگاه دارند. .

تبلیغات
Blog.ir بلاگ، رسانه متخصصین و اهل قلم، استفاده آسان از امکانات وبلاگ نویسی حرفه‌ای، در محیطی نوین، امن و پایدار bayanbox.ir صندوق بیان - تجربه‌ای متفاوت در نشر و نگهداری فایل‌ها، ۳ گیگا بایت فضای پیشرفته رایگان Bayan.ir - بیان، پیشرو در فناوری‌های فضای مجازی ایران

تاریخچه کشتی با چوخه در شمال خراسان

                                                                     تاریخچه کشتی باچوخه در شمال خراسان

  کشتی با چوخه در اصل نامی کرمانجی است و از آنجایی که اکثر مردم شمال خراسان کرمانج زبان  هستند این ورزش در بین آنها معمول شده و پس از مدتی اداره کل تربیت بدنی استان خراسان سابق با  برگزاری این رقابتها آن را باچوخه نامگذاری کرده است.
 اسم “چوخه” که امروزه بر کشتی محلی خراسان گذاشته شده از لباسی که کشتی گیران در هنگام  مبارزه به تن می‌کنند، گرفته شده و آن شنل کوتاهی است که کشتی گیران آن را با شال سفید رنگی  محکم می‌کنند.
کشتی باچوخه در شمال خراسان از تاریخچه کهنی برخوردار است و این ورزش محلی و بومی در بسیاری از مراسم محلی به خصوص جشن عروسی نیز رایج بوده است.
 این ورزش از سال ‪ ۱۳۴۲برای اولین بار با حمایت “منوچهر لطیف” در شهر شیروان برگزار شده و پس از آن با همکاری هیات کشتی خراسان سابق این ورزش در روز عید فطر برگزار شده و به عنوان تقویم ورزشی در فعالیت ورزشی استان خراسان سابق قرار گرفت 

کشتی باچوخه در استان خراسان شمالی در فصول مختلف انجام می‌شود به طوری که این رقابت در اواسط زمستان و در بهمن ماه در مانه و سملقان و در ‪۱۲ فروردین هر سال در شیروان و ‪ ۱۳فروردین نیز در بجنورد به صورت استانی با حضور پهلوانان نامدار این خطه برگزار می‌شود همچنین این رقابت ورزشی در سالیان گذشته در روز ‪ ۱۴فروردین در گود کشتی “چشمه زینل خان” اسفراین برگزار می‌شده و در سال جاری نیز این رقابت به صورت قهرمانی کشور در تقویم ورزشی فدراسیون ورزشهای روستایی و عشایریقرار گرفته است

تاریخچه کشتی با چوخه از ابتدا تا کنون

کشتی در ایران از قدمت بسیار طولانی برخوردار است به طوری که تاریخ پیدایش آن نامعلوم و به موازات تاریخ پیش رفته است این رشته در ایران – ترکیه – یونان – یو گسلاوی – روسیه -ژاپن – کره متداول بوده است و به شکل های مختلف انجام می شده است این تنوع در اجرا حتی در کشور ما در استانها ، ایلات و عشایر نیز وجود داشته است در خراسان چوخه ، در مازندران لو چو ، در گیلان گیله مردی ، بغل به بغل در ارسنجان ، گلی یا روغنی در ترکیه ، گرش در خوزستان ، کمر به کمر در ترکمن صحرا ، پهلوانی در زورخانه های تهران و قم ، ترکمنی در مازندران ، سومو در ژاپن ، سامبو در روسیه و دهها کشتی دیگر که سرآمد همه آنان کشتی چوخه ای (چقه ای) بوده است
چوخه در کلات نادری – درگز – چا پشلو – قوچان – شیروان – چناران – بجنورد و اسفراین متداول بوده که بعدها در مشهد – نیشابور- تربت جام و آشخانه نیز مرسوم شده است.
در گذشته های نه چندان دور چوخه خاستگاه کشتی گیران بنامی بوده و از این رشته پرطرفدار و زیبا قهرمانان بزرگی به پا خواستند و در جهان نیز سرآمد همه دلاوران شدند.
در اولین دوره مسابقات کشتی آزاد دوستانه ایران و ترکیه در سال 1326 چهار نفر از چوخه کاران در معیت تیم ملی ایران قرار گرفتند بیش از 50 کشتی گیر از چوخه کاران خراسان در کشتی آزاد و فرنگی ایران آواز پهلوانی دادند این همه افتخار منبعث از لنگ های زیبا و اصیل چوخه بوده است بطوریکه احمد طاهری با وزن 70 کیلو بر پهلوان حاج محمد سرپلی با وزن 120 کیلو با فن لنگ پیروز شد .
تمامی مربیان ، علاقه مندان و مردم در کسب افتخار آن سهیم اند شادروان شورورزی ، علی کاظمی ، احمد وفادار ، فرهاد شعبانی ، قاسم محمد خانی ، عباس گلمکانی ، ابوالقاسم سخدری ، غلامرضا گلکار مرحوم سخی پرووزه ، محمد علی صحرایی ، قربان علی محجوب ، عزیز نظری ، علی روحانی ، محمد رضا فرخنده ، محمد علی زاهد ، حاج علی اصغر خدمتگزار ، احمد طاهری ، محمد کیفی و آقایا ن محمود قشنگ ، خدابخش عفت دار ، حسین مهر افروزیان ، احمد بهمنی ، مسلم اسکندر فیلابی ، علیرضا رستمی احمد سدیدی ، ابراهیم آزمون ، علی با مشکی اکبر شیدا ، قدرت اوغازیان ، امیر منوری ، حمزه محمد خانی ، جواد محمد خانی ، اصغر یزدانی ، حسنعلی در تومی غلامرضا حلمی و دهها قهرمان دیگر از چوخه به پا خواستند و در کشتی آزاد و فرنگی قهرمان ایران شدند.
در کشتی های پهلوانی و زورخانه ای ، پهلوان اکبر آخوند زاده ، اکبر خراسانی ، سلیم خراسانی ، آخوند خراسانی ، حاج سید تقی رضوی ، حاج سید رضا رضوی ، حاج مختار کاشی ، حاج محمد محرر ، حاج حسام خوشنویسان ، نایبعلی خان ملک ، کریم محمدیان ، مصطفی طوسی ، قلی زنجانی ، جمیل پروین ، گل حسین کچرانلوئی ، نعمت الله حذیفی ، فرهاد شعبانی ، قربان محمد بهادری ، ابوالقاسم سخدری ، عباس گلمکانی احمد وفادار ، یعقوبعلی شورورزی ، فرخ تورانی ، محمد دربان ، ابراهیم آزمون ، امیر قربانی ، عزیز نظری ، علی روحانی ، محمود قشنگ ، مهرافروزیان ، قدیر نخودچی ، بهارستانی ، ناجی ، و دهها قهرمان دیگر که در کشتی پهلوانی مقام اول را کسب نمودند.

 

  • مسعود باغچقی

نظرات  (۲)

  • "" نیک بخت"
  • می توانم برای پیشبرد اهدافتان
    لینکتان کنم
    در صورت تمایل خبرم کنید


    به به عالی بوذ
    پاسخ:
    خواهش میکنم کاری نکردم داداش.مر30
    ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
    شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
    <b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
    تجدید کد امنیتی